افزایش اعتماد به نفس در کودکان
علم روانشناسی معتقد است راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان وجود دارد که ما قصد داریم در این نوشته مواردی را بیان کنیم:
1-قدردانی از تلاش های کودک
اگر کودکتان برای انجام کاری به تنهایی تلاش می کند ولی موفق نمی شود، از تلاشش قدردانی کنید. و فقط به اینکه به هدف نرسید توجه نکنید.
به طور مثال اگر کودک قصد دارد بادکنک کاغذی برای خودش درست کند و با سعی و تلاش فراوان موفق نمی شود به او نگویید: بازم که نتونستی درستش کنی! بذار حالا خودم برات درستش می کنم. بهتر است به او بگوییم: خیلی خوبه که انقد تلاش می کنی. حالا به نظرت کجاش نیاز به کار بیشتری دارد؟ و در صورت نیاز کمکش کنید ولی کل کار را خودتان به عهده نگیرید و راهنمایی اش کنید.
2-از ريسك كردنهاي سالم استقبال كنيد.
كودكتان را به كشف چيزي تازه، مثل خوردن غذايي متفاوت، يافتن دوستان تازه، يا اسكيت سواري تشويق كنيد. با اين كه هميشه احتمال شكست وجود دارد اما بدون ريسك كردن موفقيت هم به دست نمي آيد. پس به كودك خود اجازهي تجربههاي كم خطر را بدهيد و در مقابل تقاضاهاي او در دخالت کردن خود مقاومت كنيد. مثلا سعي نكنيد به محض اين كه از خواندن كلمهاي دشوار احساس ياس كرد، او را «نجات» دهيد. پريدن وسط كار او و گفتن اين كه «خودم ميكنم» او را وابسته بار ميآورد و اعتماد به نفس ِ او را كم ميكند. شما با برقراري تعادل در نياز به حمايت از او و نياز او به تجربه كردن كارهاي تازه اعتماد به نفسش را شكل خواهيد داد.
3-حق انتخاب دادن به کودک
زمانی که با کودک به خرید می روید به کودک حق انتخاب بدهید. اگر امکان دارد کودکتان لباسی را انتخاب کند که با سطح اجتماعی و فرهنگ شما سازگار نیست پس لااقل چندتا لباس را انتخاب کنید و به کودک اجازه دهید از بین آنها یک لباس را انتخاب کنید و یا می توانید مدل لباس را شما انتخاب کنید و انتخاب رنگ لباس را به کودک بسپارید.
4-اجازه بدهيد اشتباه كند.
البته يك جنبه حق انتخاب دادن و خطر پذيري اين است كه كودكتان در معرض اشتباه قرار ميگيرد. اينها درسهاي باارزشي براي اعتماد به نفس كودكتان هستند . بنابراين اگر كودكتان با وقت تلف كردن در اتاق خوابش از اتوبوس مدرسه جا مانده است، او را تشويق كنيد كه بينديشد دفعه ی بعد چطور رفتار كند بهتر است. به اين ترتيب اعتماد به نفسش صدمه نميبيند و خواهد فهميد كه گاهي ميشود اشتباه كرد.
دانيل مير، استاديار آموزش ابتدايي در دانشگاه ايالت سان فرانسيسكو ميگويد: اگر خودتان اشتباه كرديد، به آن اعتراف كنيد. پذيرش و اصطلاح اشتباهات پيغام قدرتمندي به فرزندتان ميرساند و پذيرش مشكلات را براي كودك آسانتر ميكند.
5-به اندازه تشویقش کنید.
اینکه کودک ده ساله شما بتواند خودش بند کفش هایش را ببندد نیاز به تشویق ندارد و امری عادی است. او را در مسائلی که مهم است و به اندازه تشویق کنید. همچنین زیاد تشویق کردن کودک جلوی دیگران و حرف زدن از استقلال او و گفتن جملاتی چون پسر من خیلی بزرگ شده، مرد شده، تموم لباساشو خودش می پوشه منجر به این می شود که کودک برای هیچ کاری از شما کمک نخواهد و از اشتباه کردن بترسد.
6-اجازه بدهید مشکلاتش را خودش حل کند.
بچه ها وقتی خودشان مشکلاتشان را حل می کنند به توانایی ها و مهارت های خود پی می برند و اعتماد به نفسشان افزایش می یابد. کمی به رفتارهای خودتان در موقعیت های زیر فکر کنید:
الف- کودکتان در حال درست کردن لگوهای خانه سازی است. ذهن و فکرش به شدت درگیر است که با کدام لگو میتواند خانه اش را تکمیل کند. .واکنش شما چیست؟ سریع به کمکش میروید و اون لگو رو به دستش میدین؟ یا صبر میکنید خودش بر اساس آزمودن و تجربه بتواند لگوی مورد نظرش را پیدا کند؟
ب- تصور کنید قصد دارید به مهمانی بروید و کودک پیش دبستانی تان که به تازگی یاد گرفته کفش هایش را خودش بپوشد، آرام آرام مشغول پوشیدن کفش هایش است. شما به او فرصت می دهید خودش کفش هایش را بپوشد و یا به او می گویید سریع باش. زود باش و در آخر خودتان به زور کفش هایش را به پایش می کنید؟
این ها مثال های ساده ای از رفتار ما پدر مادرهاست ولی هرکدام از این رفتارها و صدها نمونه ی مشابه دیگر، تاثیر بسیار زیادی بر اعتماد به نفس و یا وابستگی کودک به شما دارد.
اگر بتوانید به کودکتان اجازه دهید این قبیل کارها را خودش انجام دهد، حتی پس از بارها اشتباه کردن، مطمئن باشید در آینده کودکتان با اعتماد به نفس بیشتری مشکلاتش را به تنهایی حل خواهد کرد.
منبع: دنیای روانشناسی
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
معرفی انیمیشن زندگی یک حشره a bug’s life
بازی برای کودکان یک ساله
بازی کودک با تبلت و تاثیر بر گفتار
سندرم سیندرلا
داستان روانشناسی پسرک و 10 دلار
بازی بولینگ بساز
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مرسي عالي بود ?مرسي از سايت خوبتون
خيلي وقت تو مطالب شما دنبال خصوصيات افرادي ميگردم كه كارها و هنر هاشون رو نصفه كاره ول ميكنن در حالي كه توانايي به سر انجام رسوندنشو دارن
، چه عواملي در فردموجب اين داستان ميشه ؟
و براي حل شدن اين مشكل چه بايد كرد؟
سلام
این مطلب دلایل متفاوتی میتونه داشته باشه و با توجه به دلیل خاص آن، راهکارهای خاصی را می طلبد
انشالله سعی می شود در آینده مطالبی در این رابطه به سایت اضافه کنیم
سربلند باشید
خیلی مطلب خوبی بود من یه خواهر کوچیک دارم که واقعا دلم میخواد خیلی با اعتماد بنفس باشه
سلام واقعا خسته نباشید مطالبتون آموزنده و جالب است در صورت ا مکان لطف کنید ودر مورد برخورد با دروغگویی کودک هم راهکار مناسب و درست را بفرمایید
متشکرم
سلام. ممنون از همراهیتون
سعی میکنیم موضوع دروغ کودکان رو نیز در برنامه های آینده سایت قرار بدهیم.
شاد و سربلند باشید