دخترونه یا پسرونه؟
دخترونه یا پسرونه؟
امروز قصد دارم این متن رو با یک سوال شروع کنم:
شما پسر سه یا چهار ساله ای دارید که دلش میخواد با قابلمه بازی کنه؟
لاک بزنه یا روسری سرش کنه (نه به صورت افراطی) منظور همون کنجکاوی های کودکانه است؟
شما بهش میگید این کارها زشته! مال دخترهاست! بده و… .
به نظر شما چه اتفاقی می افته؟
مادری میگفت: پسر من 4 سال ونیمشه وگاهی اوقات دوست داره لاک بزنه ویا گل سر کوچیک رنگی روی موهاش بزنه من چیزی درمورد اینکه تو پسری واین چیزا برای دختراس بهش نمیگم ولی نمیدونم کارم درسته یا نه
من سه نظریه مربوط به هویت جنسی رو که براساس جدیدترین و مقبول ترین نظریه های روانشناسی در دنیاست رو اینجا میارم.
منظور از هویت جنسی همون مرد یا زن بودن هست.
اولین چیزی که باید بگم اینه که هویت جنسی یک طیف هستش.طیفی از زنانگی به مردانه. دقت کنید زنانگی و مردانگی. نه زن یا مرد!
هر فردی یه جایی در این طیف قرار میگیره. این به این معنیه که هیچ مرد و زن خالصی وجود نداره. افراد هم ویژگی های مردانه دارن و هم ویژگی های زنانه. بعضی از اقایون زنانگی بیشتری دارند و بعضی از خانم ها مردانگی بیشتری. این ناشی از تفاوت های فردی است و حق هر انسانیه که مطابق با ویژگی های خودش زندگی کنه و به زور در قالب زن خالص و مرد خالص فرو نره.
اینکه چه چیزی روی ویژگی های زنانه و مردانه هر فرد تاثیر داره، وراثت, ژنتیک در واقع, هورمون ها، کارکرد مغز و محیط پیش و پس از تولد، تمام اینها تاثیر گذارند اما تاثیر اصلی به عهده وراثت یا ویژگی های زیستی هر فرد است.
مساله بعدی اینکه یک طیف دیگه وجود داره به نام طیف گرایش جنسی.
گرایش جنسی از هویت جنسی مستقله.
گرایش جنسی یعنی افرادی که به زن, یا مرد یا هر دو کشش عاطفی و جنسی دارن.
حالا با مثال توضیح میدم براتون. فرض کنید خانمی در طیف هویت جنسی از زنانگی زیادی برخوردار است. حالا در طیف گرایش جنسی اون خانم میتونه هم به آقایون کشش داشته باشه هم به خانم ها و یا هر دو جنس.
همینطور ممکنه مردی زنانگی زیادتری داشته باشه اما کشش جنسیش هم به خانم ها باشه.
این مورد رو گفتم برای اینکه خیلی زیاد از مادران شتیدم که پسر ما می خواد لاک بزنه قراره همجنسگرا باشه یا دختر ما شبیه زن ها نیست یا…… .
حقیقت اینه که گرایش و هویت جنسی انقدر تحت تاثیر عوامل پیچیده قرار دارند و انقدر نقش ویژگی های زیستی در اون پررنگه که با لاک زدن پسر شما یا ممانعت شما هیچ چیزی تغییر نمی کنه.
اما آیا اینکه هر گونه مشکل با هویت جنسی یا تفاوت در گرایش جنسی از کودکی قابل تشخیص هست یا خیر مسئله چالش برانگیزی است که علم هنوز جواب مشخصی براش نداره.
وظیفه والدین در برابر کودک:
با توجه به آنچه گفته شد، اولین قدم در رابطه با مسائل جنسیتی (و نه جنسی) اینه که به تفاوت های فردی کودکمون احترام بذاریم. هویتش رو با اینها دخترونه است اینها پسرونه است به خطر نندازیم. محدودش نکنیم و تنبیه و تحقیر هم نشه. بچه ها هر طوری که هستند باید بی قید و شرط دوست داشته بشوند.
ما باید به هر دو جنسیت احترام بذاریم. نباید یکی رو پیش بچه مون تحقیر کنیم تا اون به جنسیت خودش توجه کنه.
یادتون باشه مردانگی و زنانگی صرفا یک قرارداده. چون دختر بچه های بیشتری به بازی کردن با عروسک علاقه دارند دلیل بر این نیست که این ویژگی رو نباید پسران داشته باشن یا اگه دختری عروسک دوست نداره باید مشکلی وجود داشته باشه… .
تنها جایی که ما باید گوش به زنگ باشیم اونجایی است که یه دختر یا یه پسر به صورت آگاهانه نمیخواد پسر یا دختر باشه. بلکه میخواد اسم دیگه ای داشته باشه. همیشه یک دختر یا پسر محسوب شه و زندگیش به طور ویژه ای تحت تاثیر نخواستن جنسیت خودش پیش میره.
در صورت اول باید نگاه کرد. نکنه رفتار شما یا محیط کودک به شکلیه که کودک جنسیت مقابل رو دارای نفع میدونه؟
نکنه شما وقتی پسرتون رفتارهای دخترانه بیشتری داشته شما بیشتر بهش توجه کردید. نکنه شما دلتون دختر میخواسته و پسرتون این رو فهمیده و حالا نسبت به دوست داشته شدن خودش شک کرده. نکنه دخترتون نسبت به برادرش محدودیت های بیشتری داره پس دلش میخواد مرد باشه…. .
این موارد میتونن آشفتگی هویتی و ذهنی در کودک ایجاد کنن. در واقع ما هیچ اصراری برای یک شکل کردن تمام دختران یا تمام پسران نداریم. فقط باید ببینیم این توسط محیط بهشون تحمیل نشده باشه.
در صورتی که چنین تصوری دارید به روانشناس مراجعه کنید مسئله مهم تر از راهنمایی های مجازی است.
به فرزندانتون هر چه که هستند احترام بگذارید. کنجکاوی های بچه ها, علاقه شون به لوازم آرایش, کنجکاوی درباره جنس مخالف بسیار طبیعی است و نشون دهنده هیچ مشکلی نیست.
هیچ اشکالی هم نداره با کنترلی که داریم به کنجکاوی هاشون پاسخ بدیم.
اگر تمایل دارین اطلاعات بیشتری درباره تربیت جنسی کودکتون داشته باشین روی آدرس زیر کلیک کنید:
[button color=”red” size=”big” link=”https://drkoodak.com/product/%DA%A9%D9%86%D8%AC%DA%A9%D8%A7%D9%88%DB%8C-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D9%86%D8%B3%DB%8C-%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86/” icon=”” target=”true”]تکنیک های برخورد با کنجکاوی های جنسی کودکان[/button]
نویسنده: میترا بلوکات
منبع: دنیای روانشناسی
دیدگاهتان را بنویسید