چند راهکار کلیدی برای رفتار با کودک خبرچین
سلام خدمت همراهان عزیز دنیای روانشناسی
در بخش پرسش و پاسخ والدین ،یکی از مادران عزیز سوالی عنوان کرده اند:
کودک 4 ساله ی من بعضی از مسائل مربوط به زندگی خانوادگی رو در جمع خانواده و فامیل مطرح میکنه و من نمی دونم چه برخوردی باید داشته باشم؟
در جواب به سوال این مادر عزیز نیازه که چند راهکار کلیدی برای رفتار با کودک خبرچین رو خدمتتون عرض کنم:
1- در این سن معمولا نمیشه از کودکان توقع رازدار بودن رو داشت و کودک ممکنه خیلی از مسائل رو پیش بقیه بگه و درکی از خوب یا بد بودن این مساله نداشته باشه پس خودتون باید مراقب حرف زدن ها و رفتارتون پیش کودک باشین
اجازه بدین یه مثالی بزنم:
وقتی یکی از فامیل با منزلتون تماس میگیره و میگه ما تا نیم ساعت دیگه میایم خونتون و شما پشت تلفن با صدایی شاد و خوشحال میگین: قدمتون روی چشم. تشریف بیارین!
و بعد از قطع شدن تلفن شروع به بد و بیراه گفتن به اونا می کنین که آخه مردم چقدر بی ملاحظه ان!
نمی فهمن حداقل باید از یک روز قبلش خبر بدن!
الان ما هنوز شام هم نخوردیم!
و …
و کودک 4-5 ساله ی شما نظاره گر همه ی این اتفاقات و حرف های شماست.
وقتی مهمونا میان خونتون و شما باز هم با روی خوش باهاشون برخورد می کنید و به ظاهر صمیمانه اونا رو به منزل دعوت می کنید، که یهو دختر چهارسالتون بی مقدمه برمی گرده میگه آخه ما هنوز شام هم نخوردیم که شما اومدین خونمون!
در این موقعیت شما نمیتونین دخترتون رو سرزنش کنید و بگین چرا این بچه نمی فهمه این حرفا رو نباید جلوی مهمون زد!
مساله ی اصلی چیز دیگه اس!
مساله اینه که شما جرات نه گفتن محترمانه رو به فامیلتون ندارین و در برابر دخترتون که خیلی صادقانه داره به مهمونا میگه ما هنوز شما نخوردین، موضع میگیرین وباهاش برخورد میکنید که این دختر ادب نداره!
من نمیخوام قضاوت کنم رفتار دخترتون درست یا غلطه!
میخوام اینو بگم که شما این حرفا رو پیش دخترتون درباره ی مهمونا زدین و بهش مجوز دادین که اینا رو بگه و قاعدتا بچه ی در این سن از تعارفات و … چیزی سرش نمیشه پس این اتفاق میوفته و باید ریشه ی این جور رفتار بچه ها رو در رفتار خودتون پیدا و اصلاح کنید.
2- الگوی خوبی برای بچه ها باشید
وقتی از فلان مهمونی و عروسی و … میان شروع نکنید پشت سر هم بد و بیراه گفتن و حرف زدن که وای چرا فلانی اینطور رفتار کرد؟ چرا فلان حرف رو زد؟ چرا فلان لباس مسخره رو پوشیده بود و …
3- مساله ی مهم بعدی توجه و بی توجهی به کودکه
وقتی کودکتون از مهمونی یا جشنی برمیگرده و شروع میکنه از حرف ها رو رفتارهای بقیه حرف زدن سعی کنید بهش بی توجهی کنید و در عوض بهش پیشنهاد بدین که درباره ی موضوعات دیگه حرف بزنه مثلا بگو چه بازیایی انجام دادی؟ چقدر بهت خوش گذشت؟ و …
اگه باز هم تمایل داشت که درباره ی دیگران حرف بزنه به حرفاش گوش ندین و بهش توجهی نکنید تا بفهمه که این جور حرف ها تایید و تشویقی به دنبال نداره.
اگر با این روش ها باز هم کودکتان حرف هایی را در مهمانی ها زد در یک جمع دونفره بهش بگین که من دوست ندارم یک سری حرف هایی که مربوط به خونمونه بقیه متوجه بشن و دربارش بدونن و این حرف ها فقط مربوط به من و تو و باباجونه.
این حرف ها رو کاملا با روی خوش بهش بگین و اصلا برخورد تند و عصبانی نشون ندین.
و باز هم به این نکته توجه کنید که وقتی حرف های خوب در مهمونی میزنه یا مثلا شعر میخونه و … بهش توجه کنید و تشویقش کنید تا بفهمه چه رفتارهایی مورد پسند و تایید شماست.
مرضیه سرباز، مشاور تخصصی کودکان
منبع: دنیای روانشناسی
دیدگاهتان را بنویسید