10 جمله را هرگز به کودکتان نگویید!
برای ارتباط صمیمی با کودکان نیاز است بدانید که چه جملاتی برای کودکان مناسب نیست و باید با چه جملاتی با کودکتان صحبت کنید پس در برای بهبود ارتباط با کودکتان در این نوشته یاد می گیرید که این 10 جمله را هرگز به کودکتان نگویید!
1-من برای تو همه کار کرده ام
فرزند شما با شنیدن این جمله پیش خودش فکر می کند که اگر پدر و مادرم برای من همه کار کرده اند، پس من چرا باید از دست آنها عصبانی باشم؟ حتما مشکل از من است و این احساسات طبیعی را در خودش انکار می کند و با شما درباره ی احساسات و ناراحتی هایش صحبت نمی کند و این یک مانع ارتباطی بین شما و فرزندتان می شود
2-آن را نخور، چاق می شوی
زمانی که می خواهید به کودکتان یاد دهید که غذاهای سالم مصرف کند، بهتر است که به جای چاق شدن، به دلیل دیگری برای نخوردن او از غذا اشاره کنید. به عنوان مثال از فواید و طعم خوب غذاهای سالم صحبت کنید.
تمرکز روی وزن کودک نگرانی او را بیشتر می کند و موجب عدم اعتماد به نفس اش می شود.
اگر خودتان رژیم هستید و نباید غذاهای خاصی مصرف کنید، نگرانی های خود را به کودکتان منتقل نکنید
3-یک چیز را چند بار باید تکرار کنم؟
اگر به این مرحله رسیده اید که باید یک حرف را 100 بار برای فرزندتان تکرار کنید، آخرش هم هیچ نتیجه ای نگرفته اید و به حرفتان گوش نمی دهد، بهتر است که در مورد شیوه رفتار با فرزندتان تجدید نظر کنید. غر زدن هیچ جواب مثبتی نمی دهد.
4-منو ناامید کردی!
این جمله را معمولا والدین هنگام عصبانی شدن و ناراحتی از دست کودکشان می زنند که نه تنها فایده ای ندارد بلکه درد و ناراحتی کودک را نیز بیشتر می کند. او به این دلیل که شما را نیز از خودش ناامید کرده، غصه بیشتری می خورد و نمی فهمد که باید چه رفتاری انجام دهد!
5-من از این رفتارت متنفرم!
با گفتن این جمله، آنچه کودک شما می شنوند، کلمه «متنفرم» است.
در واقع زمانی که این کلمه از دهان شما به گوشش می رسد، او تمام کلمات قبل او را نشنیده می گیرد و تنها به حس تنفری که شما نسبت به او دارید می اندیشد که تاثیر بدی بر روحیه اش خواهد گذاشت. بنابراین هنگام حرف زدن و رفتار با کودک مراقب کلمات و رفتارتان باشید.
6-مثل بچه ها رفتار نکن
شما نباید از فرزندتان انتظار داشته باشید که مانند بزرگ ترها رفتار کند، در غیر این صورت که نام کودک را بر او نمی گذاشتند. اگر کودکتان رفتاری بچه گانه و دور از انتظار از خود نشان داد، به شرایط اطراف او نگاه کنید و علت را پیدا کنید و سعی کنید در این باره با او صحبت کنید و چاره اندیشی کنید.
7- چرا تو مثل بچه ی فلانی نیستی؟
یکی از آفات تربیت کودک مقایسه کردن است که بارها در بحث های تربیتی روانشناسان به آن پرداخته اند و گفته اند که چقدر عمل مقایسه کردن حتی در موارد مثبت آسیب زننده است پس چرا باز هم والدین از چنین جملاتی استفاده میکنند:
-چرا تو مثل فلانی درس ریاضی ات خوب نیس؟
-چرا تو مثل پسرخاله ات بلد نیستی درست صحبت کنی؟
-چرا تو مثل خواهرت منظم و تمیز نیستی؟!
دوست دارید جواب این سوالات رو بدونید؟!
چون این فرزند شماست و با تمام آدم های کره ی زمین کاملا متفاوته و این مقایسه کردن شما نه تنها به شخصیت کودکتون آسیب میزنه بلکه حس تنفر از اطرافیان رو هم بهش میده.
پس به جای اینکه کودکتون رو با بقیه مقایسه کنید اونو با خودش مقایسه کنید.
-آفرین که این باز نمره ی ریاضی ات 1 نمره از دفعه ی قبل بیشتر شد و این نشونه ی تلاش توست.
8-این مشکل آنقدرها که تو فکر می کنی، بزرگ نیست
شاید مشکل فرزندتان برای شما کوچک و بی اهمیت باشد اما دلیلی ندارد که برای کودکتان هم بی ارزش باشد. بنابراین شما نباید او را به خاطر ناراحتی هایش سرزنش کنید.
9-تو این بار موفق شدی، اما چرا همیشه نمی توانی؟
جمله اول شما، جمله ای مثبت و تحسین برانگیز است اما همین که بعد از آن از کلمه «اما» استفاده می کنید، تمام تاثیر مثبت آن را خنثی کرده اید. در واقع شما در جمله دوم گله و شکایت خود را بروز می دهید و همین جمله است که تاثیر منفی خود را بر کودکتان می گذارد و باعث کاهش اعتماد به نفس او می شود.
10-همین حالا گریه ات را تمام کن
شما باید به کودکتان گریه کردن یا ابراز احساسات را یاد دهید.
اگر او اکنون ناراحتی یا عصبانیت خود را پنهان کند، در آینده نیز فردی گوشه گیر و افسرده خواهد شد چون یاد نگرفته به موقع و به اندازه احساساتش را بروز دهد.
کودکان باید یاد بگیرند که نشان دادن شادی، غم، عصبانیت… اشتباه نیست.
برای آشنایی با بحث مدیریت هیجان و احساس، می توانید کلیپ روانشناسی هوش هیجانی را ببینید:
دیدگاهتان را بنویسید